Novemberi regényíró kihívás (2. rész)

Nemrég írtam a novemberi regényíró kihívásról. Remélhetőleg felcsigáztam néhányak érdeklődését, akik már nagy izgalommal várják, hogy megkezdődjön a november és belevethessék magukat az élvezetekbe.

Nos, nézzük is, hogy nagyjából mire számíthatunk a novemberi kaland során.

Első hét – harsonák harsognak és angyalok kórusa énekel

Az első hét első napján csendesen állsz egy üres papír vagy képernyő látképe előtt. Az a csodákatos ebben, hogy valamennyi író, akit csodálsz és szeretsz, így kezdi el. Felemelő érzés, nem igaz?

Aztán jönnek a fantasztikus elsők: az első mondat, az első bekezdés, az első mentés.

Az első hét egy rendkívül ihletett, termékeny időszak. Ragadd meg a hangulatát, lovagold meg a hullámokat. Ha elkap a lendület és kicsit túlléped a napi 1667 szavas átlagod, ne bándd. Hidd el, később még hálás leszel ezért.

Tippek, trükkök és buktatók az első héten

Búcsú a belső szerkesztőnktől

A belső szerkesztőnk egy felettébb hasznos, de annál harapósabb, nehéz természetű jószág. Ő az a kritikus belső hang, aki morogni kezd és rángatni a nadrágunk szárát, ha elkövetünk egy stílusbeli, helyesírási vagy logikai bakit.

Nagyon fontos, hogy rögtön az első hét legelső perceiben megváljunk tőle. Nem örökre búcsúzunk, de az elkövetkező egy hónapban távol kell őt tartanunk a regényünktől. Egy hónap alatt megírni egy ötvenezer szavas regényt nem lehet másképp, mint ha megengedünk magunknak némi tapicskolást a stílusbeli és logikai hibákban, és nem szaladunk vissza minden alkalommal javítgatni és csiszolgatni.

Búcsúzzunk hát el tőle és küldjük el egy kellemes nyaralásra. Ha a végére érünk az egy hónapnak és visszatérhet hozzánk, nagy hasznát fogjuk venni.

A három alapszabály

Vedd komolyan. Elkötelezted magad, hogy részt veszel a kihívásban, úgyhogy ne blicceld el. Csak tartsd a hátsódat a széken és az ujjaidat a billentyűzeten, és ne hátrálj ki.

Ne vedd túl komolyan. Egy hónap alatt megírni egy regényt őrült vállalkozás. Ne állítsd magad teljesíthetetlen elvárások elé. Írj bolondok módjára, kövess el hibákat, és élvezd. Mégis mi baj érhet, ha nem lesz tökéletes? Az égvilágon semmi.

Tartsd észben, hogy mindezt számtalanszor megtetted már. Ahogy volt már szó róla: regényt írni annyi, mint elmesélni egy történetet. Rengeteg történetet elmeséltél már, nem olyan nagy dolog. Csak mesélj.

Az első mondat

Mindenki egy tökéletes első mondattal akar indítani. Hagyd a pokolba. Csak kezdd el, ne vesztegesd az idődet.

Kezdd így: “Egyszer volt, hol nem volt…”, “Valahogy így kezdődött…”, vagy “A francba is, ideje elkezdenem írni egy regényt, szóval vágjunk bele ott, hogy…”

Az első mentés

Amikor először nyomod meg a mentés gombot (tedd meg minél hamarabb, aztán ismételd minél gyakrabban), el kell döntened, milyen nevet adj a fájlnak, ami a regényedet tartalmazza.

Ha van már címe, akkor remek vagy. Ha nem, ne bánkódj miatta. Adj valami felemelő, klassz nevet a dokumentumodnak, úgy mint “díjnyertesregényem.doc” vagy “alegmenőbbkönyvamitvalahaláttál.doc”.

A fejezetek hossza

Hamar felmerül a kérdés: milyen hosszú legyen egy fejezet? Vannak olyan részek, amiket egyértelmű határpontok zárnak le. Van, amikor csak van egy homályos sejtésed, hogy kezd túl hosszúra nyúlni ez a fejezet. Ne aggódj emiatt. Idővel ráérzel majd a regényed ritmusára.

Törlés helyett dönts

Még az első hét csodálatos forgatagában is – hát még később!… – késztetést fogsz érezni néha, hogy megnyomd a törlés gombot. Valami félresikerült, rossz irányba vitted a dolgokat. Ne tedd. Helyette tedd dőlt betűssé a kérdéses részeket. Így egy szó sem vész el, mégis jelezted a kétségeidet.

Jegyzetelj

Nyiss egy külön dokumentumot a jegyzeteidnek. Ötletek, a cselekmény fonalának foszlányai, párbeszéd részletek – írd fel őket, később jól jönnek majd. Írd fel a neveket is: a nagy munkában hamar lesz egy Maryből Marianne, majd Miriam.

Mesélj a bácsikádról!

A hétköznapi párbeszédeidből sok ötletet meríthetsz. Csak mintegy véletlenül kérd meg a barátaidat, kollégáidat, hogy meséljenek a bácsikájukról vagy más családtagjaikról. Remek mellékszereplők csatlakozhatnak így a történetedbe.

A tévé a barátod

Bármilyen sorozatot kedvelsz is, legyen az egy szappanopera vagy egy dráma, hasznos tudással szolgálhat. Ha üres óráidban hogy, hogy sem, a tévé előtt kötsz ki, kezdd el szakmai szemmel figyelni kedvenc sorozataidat. Hány cselekményszál fut egyszerre? Hogyan kapcsolódnak? Mi a bonyodalom? Hogyan bontakozik ki a megoldás? Hogyan árnyalják a karaktereket?

Tedd hasznossá a doboz előtt eltöltött idődet, figyelj és tanulj!

A legtermékenyebb óráid

Minden ember személyes ritmusa más, de mindenki napjaiban van néhány óra, amikor energikusabbak és koncentráltabbak, mint általában. Találd meg ezeket a termékeny órákat a napi ritmusodban, és igyekezz akkorra időzíteni az írás periódusait.

Második hét – sötét felhők gyülekeznek, a cselekmény fel-felvillan, és a valóság újra kopogtat az ablakodon

Túljutottál az első hét fantasztikusan termékeny napjain. De van egy rossz hírem. Nem lesz ez mindig így.

A baj valahol ott kezdődik, amikor rájössz, hogy mostanra már tartania kellene valamerre a történetednek, de még csak ötleted sincs, mi lenne ez az irány. De ne aggódj. Emlékszel? – Nincs cselekmény? Nincs gond!

Túljutottál a regényed harmadán. Még ha most kételkedsz is benne, a kérdéseidre elérkeznek majd a válaszok. Csak tarts ki, hamarosan itt a harmadik hét.

Tippek, trükkök és buktatók a második héten

Áruld el a főszereplőt

Ha nehezen boldogulsz a történettel, talán az lehet az oka, hogy a főszereplőd untat. Légy hűtlen hozzá, és próbáld előtérbe helyezni valamelyik mellékszereplőt – a főszereplő legjobb barátját, egy munkatársát, vagy a család ékszerteknősét. Talán ez új lendületet ad majd a történetnek.

Szabadnapok

Vannak napok, amikor egyszerűen nem megy. Nem és nem. Ha kell, vegyél ki egy vagy két regénymentes szabadnapot. De ne feledd, ez naponta 1667 szó kiesés. Ha nem akarod komoly bajba keverni magad, gondoskodj róla, hogy néhány napon belül behozd a lemaradást.

Check-in

Ha nincs időd vagy energiád megírni a napi adagodat, ajánlatos akkor is legalább “becsekkolnod”. Írj 500 szót, hogy szakadatlan kapcsolatban maradj a történeteddel.

Hadd kezdjem újra!

Előbb vagy utóbb mindenki eljut arra pontra, amikor legszívesebben a kukába hajítaná az egészet és újrakezdené. Ne tedd. Olyan messzire jutottál már! Kell hogy legyen valami a történetedben, ami figyelemre érdemes. Egy mellékszereplő vagy a cselekmény egy mellékszála. Helyezd ezt a középpontba, és dolgozz tovább!

Olcsó trükkök

Hogy átjuss a holtpontokon és mozgásban tarts a számlálót, néha olcsó trükkökhöz kell folyamodnod.

Például: átmeneti süketség – az egyik karaktered valamiért elveszti a hallását egy időre, ezért folyamatosan visszakérdez, és mindent kétszer kell elmondani neki; álom – írd le egy karakter álmát vagy ábrándját, aminek semmi köze a történethez, de ingyen gyarapítja a szavak számát; idézetek – ha a karaktered tud olvasni, idézni is tud, és rágódni a nagy emberek nagy szavain; hosszú nevek – egy Jane nyugodtan lehet Jane Marie, egy Hrudon lehet Hrudon, Sankar fia, a Külső Királyság hercege és ifjú ura; helytelen írás – most, hogy a belső szerkesztőd nincs veled, mintegy véletlenül nyugodtan külön írhatsz néhány szót, amit egybe kellene írnod.

Olcsó trükkök – de működnek. A szószám gyarapszik, te nem veszíted el a reményt, sem a lendületet.

Harmadik hét – kiderül az ég, az idő enyül és a hátizsákod rakétát rejt

Jó hírek: túljutottál a hónap nehezebbik részén.

Ha minden jól megy, ezen a héten eljutsz 25000 szóig – ez az elvárt mennyiség fele. Hurrá! – Azonban ha nem, akkor ideje sebességbe kapcsolnod. Az első két hét is hipp-hopp véget ért. A harmadik és negyedik hét megpróbáltatásai is elhomályosulnak majd, ellenben megmarad az elvitathatatlan dicsőség: megírtál egy 50000 szavas regényt egy hónap alatt. Ki ne szállj most!

Szegezd a tekintetedet a horizontra, ahol ott vibrál a mágikus “Vége” felirat (regényed 50000. szava), és igyekezz a karaktereid társaságában arra venni az irányt. Még mindig nincs cselekmény? Még mindig nincs gond. Csak induljatok el abba az irányba.

Tippek, trükkök és buktatók a harmadik héten

Akcióba lép a támogató csapatod, avagy el sem hiszem, hogy még mindig azon a vackon dolgozol!

A legtöbb szociális háló két hétig még elviseli, hogy egy szobába zárkózva molyolsz valamivel, a harmadik héten azonban nyűgösködni kezdenek.

“Amikor egy regény megjelenik az életedben” – írja Chris Baty, – “az olyan, mint amikor egy csecsemőt hagynak a küszöbödön. Vagy egy nagyon kis fickót egy csecsemő ruháiban.” – A külső szemlélők nem érzik át azt a csodát, amit te érzel, amikor megszületik egy regény az ujjaid alatt. Ők csak azt érzik, hogy hiányolniuk kell azokat a mókás élményeket, amiket veled éltek át, amikor még volt időd rájuk.

Éreztesd velük, hogy még mindig szereted őket, és nyugtasd meg őket: jól haladsz, mindjárt itt a vége.

Elő a rakétákkal!

Említettük, hogy a hátizsákod rakétákat rejt. Méghozzá olyan rakétákat, amik 6000 szóval repítenek előre.

1. Vegyél ki egy szombatot vagy vasárnapot, amikor háromszor két óra szabadidőt tudsz biztosítani magadnak az írásra reggel, délután és este.
2. Kelj korán és indítsd a napot egy egészséges, kiadós reggelivel.
3. Izzíts be egy időzítőt, és írj háromszor 30 percen át, 10 perces nyújtózó, csuklólazító szüneteket beiktatva.
4. Menj, lazíts egyet, aztán térj vissza, és iktass be még egy olyan szakaszt, mint a fenti.
5. Csinálj valami mást, ebédelj, aztán ha túlvagy az ebéd utáni pilledésen, térj vissza, és csináld meg a fenti szakaszt ismét.
6. Ezzel jó 6000 szót adtál hozzá a regényedhez.

A belső szerkesztőd sírna, ha látná

De nem látja. Emlékszel, ugye, hogy nincs veled? Vagy még mindig kísért a szelleme?

Lépj ki a bűvköréből, és…
– Törj össze dolgokat. Nem a családi étkészletre gondolok, hanem dolgokat a regényedben. A belső szerkesztőd biztos visszafogná a kezed, hogy ne randalírozz, bánj szépen a szereplőiddel. De ő most nincs itt. Úgyhogy vandálkodj egy kicsit, vess néhány szereplőt egy fekete lyukba vagy a kamion elé.
– Légy ésszerűtlen. Néha visszafogja a kezedet az az igény, hogy az ésszerűség keretein belül maradj. Rázd le ezt a visszafogó erőt, és dobj be néhány igazán vad fordulatot.
– Aprólékoskodj. Ha megtorpantál, mert nem érzed, merre kellene haladnia a történetnek, attól még ne állj meg. A szószámláló attól még pöröghet, hogy a történet nem halad. Írj pofátlanul hosszan egész apró részletekről. Azt hiszed, nem lehet 2000 szót írni egy parfüm illatáról, vagy egy csorba bögréről? Dehogynem lehet. Szakadj el a történet fő vonalától, kalandozz el a perifériára, nézd meg valamelyik mellékszálat, vagy a történet mindeddig kibontatlan hátterét, és dolgozz azon, amíg újra ki nem bontakozik előtted a haladás iránya.

A személy és dolog játék

Fogj egy újságot vagy magazint, és keress egy forgalmas nyilvános helyet. Hunyd le a szemed, számolj tizenötig, majd nyisd ki a szemed. Az első ember, akit meglátsz, lesz a “személy” a játékodban. Figyeld meg jól – a kinézetét, az öltözetét, a mozgását, a benyomásaidat. Ezután hunyd le ismét a szemed, csapd fel az újságot egy véletlen oldalon, vakon bökj egy szót, és nyisd ki a szemed. A véletlenül választott szó a “dolog”.

Most pedig kösd össze a személyt a dologgal. Mi a kapcsolat köztük? És hogyan illeszthetők a történetedbe? Derítsd fel és valósítsd meg.

Negyedik hét – pezsgő és győzelmi üvöltés

A véghajrába értünk, itt az utolsó hét. Van egy fontos feladatod. Szakadj el egy kicsit a klaviatúrádtól, ugorj el a legközelebbi boltba, vegyél egy vagy két üveg pezsgőt, és rejtsd el a hűtődben.

Ami a regényt illeti… Felmerül majd benned a kérdés: nem írtam még eleget? Most, hogy eddig eljutottam, már látom, hogy képes vagyok rá. Mi lenne, ha félretenném egy időre, és később folytatnám, most pedig csak bekucorodnék egy sarokba és aludnék? – Nem jó ötlet. Ez az egy hét már hipp-hopp elszalad, és a végén átszakítod a célszalagot. Tarts ki, megéri!

Tippek, trükkök és buktatók a negyedik héten

Elfeledett ötletek

Emlékszel még a jegyzetek számára nyitott dokumentumra? Fésüld át, hogy felkutasd azokat az ötleteket, amikről már el is feledkeztél, de jól jöhetnek a regény befejezéséhez.

A regényíró

Ezen a héten már nyugodtan elkezdheted gyakorolni, hogyan fogod úgy bemutatni magad a világnak, mint regényírót. A hétköznapi társalgásaidban bújtass el utalásokat erre vonatkozóan. Például: “Ó, milyen érdekes! Pont ugyanez történt a regényemben!”, vagy “Köszönöm! Nagyon jó ötletet adtál az új könyvemhez!”

A célszalag átszakítása

Mit kell tenned, miután leírod a mágikus 50000. szót, azt, hogy “Vége”?
– Készíts egy képernyőképet, amin látszik a “Vége” felirat és a bűvös számláló állása.
– Küldd szét e-mailben a képet. Mondd el mindenkinek, akinek csak tudod.
– Nyomtasd ki a történetedet. Ha papíron látod, sokkal valóságosabbnak tűnik.
– Bonts pezsgőt.
– Húzd a fejedre a takarót, és aludj.

Élet a kihívás után

Írtam egy regényt – és akkor mi van?

Van egy bizonyos megfigyelt lelkiállapot, amit a kihívás résztvevői kihívás utáni depressziónak neveznek. Amikor a győzelem mámora elmúlik, egyszer csak kételkedni kezdesz benne, hogy valóban akkora dolgot vittél véghez.

De… hahó! Egy hónap alatt megírtál egy regényt! Ez azért valami, nem?

Persze, talán nem tökéletes, sőt, talán több sebből vérzik, de akkor is egy kész regény. Senki nem mondta, hogy nem lesz szükség utómunkára, de ez mit sem változtat a tényen, hogy egy hónap alatt megírni egy regényt nem semmi.

Utómunka

Ideje, hogy a nyaralni küldött háziállatod, a belső szerkesztőd visszatérjen hozzád. Együtt aztán nekiláthattok átfésülni az első kéziratot, amit a kihívás alatt alkottál.

Mit kell tenned?
– Nyiss egy dokumentumot a bakiknak. Hidd el, hogy lesznek olyan elírások, fogalmazási csodák vagy logikai hurkok, amiken visítva fogsz nevetni utólag, és meg akarod majd őrizni az utókornak.
– Fedezd fel a történet ívét. A történetírás során többször bíztattunk, hogy válts nézőpontot, karaktert, cselekményszálat. Talán nem is ott van a történeted hangsúlya, ahol eredetileg gondoltad. Keresd meg a legérdekesebb karaktert és cselekményszálat, és gondold újra a történetet erről az oldalról.
– Vázold fel a történet menetét, találd meg a regényed valódi szerkezetét.
– Szűrd ki a felesleges részeket, mellékszálakat és karaktereket, amik nagy hasznodra voltak, amikor pörgésben kellett tartani a számlálót, de a történet szempontjából lényegtelenek.
– Találd meg a nagy képet, és ugorj neki a történet újraírásának.

A publikálásról

Nem hibáztatlak, ha úgy gondolod, hogy manapság szinte reménytelen betörni a könyvpiacra. De ne feledd, hogy nem az az egyetlen lehetőséged, hogy kiadótól kiadóig jársz és kilincselsz, vagy magánkiadásba ölöd a pénzed.

A Smashwords ebook kiadó például kiemelt helyen foglalkozik a novemberi regényíró kihívás műveivel, amiket akár már folyamatukban feltölthetnek az írók. Itt teljesen ingyenes a megjelenés és a letöltés is, de ha úgy döntesz, hogy egy kevés pénzt szeretnél látni a regényed terjesztéséből, jutalék fejében erre is lehetőséget ad az oldal.

Visszaszámlálás!

Egy hét van hátra novemberig. Aki kedved kapott hozzá, még éppen időben van, hogy nekidurálja magát és belevágjon egy fantasztikus kalandba.

A NaNoWriMo magyar csapata szeretettel várja az érdeklődőket.

Hírdetés

Novemberi regényíró kihívás (2. rész)” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Hű, mennyi mindent összeírtál! :) Ügyes vagy, hogy így összegyűjtötted a lényeget. Nem mondom, hogy minden pontjával egyetértek a dolognak, de alapvetően egész jó kis (nagy) kihívásnak ígérkezik. Hajrá! ;)

  (A “Tippek, trükkök és buktatók a harmadik héten” a végén valószínűleg inkább negyedik héten szeretne lenni. ;))

  • Gondolkoztam rajta, hogy két bejegyzésbe szedjem szét, de aztán maradt így.

   Én sem azonosulok vele mindenhol, például helytelenül biztosan nem írnék a szószámért.

   Ó, a copy-paste! Köszönöm, hogy lefüleltél, javítom!

   • Böngésztemben erre jártam, jót mosolyogtam azon az ártatlan lányon, aki voltam, mielőtt belevágtam az első NaNoWriMo kihívásomba, és szeretném elmondani az utókornak, hogy de, dehogynem vagyok hajlandó helytelenül írni azért, hogy meglegyen a szószám. :)

 2. Szeretem én is a kihívásokat, de ennyi fegyelmem szerintem nincs, hogy egy hónapon keresztül csak írjak… és írjak. De ettől függetlenül kíváncsian várom, hogy mi sül ki ebből! :)

  • Nem mindenkinek ugyanaz a kihívás a testhezálló – van, aki fest, köt, kertészkedik, lakást rendez, családi ünnepeket szervez, stb. A lényeg, hogy mindig lendületben legyünk, mindig próbálgassuk a határainkat és keressük a sikerélményeket. :)

   • Nos, momentán a munka, a főiskola és a blog szinkronban tartása is kellő kihívással lát el. :D Egyébként van, de az írásaimról itt nem nagyon szeretnék nyilatkozni, ahogy már írtam, azok zömében terápiás jellegűek, és nem igazán publikusak. :)

 3. Visszajelzés: Novemberi regényíró kihívás – vágj bele! « Kincsesfüzet

 4. Visszajelzés: Fél éves a Kincsesfüzet « Kincsesfüzet

 5. Visszajelzés: Novemberi regényíró kihívás (1. rész) « Kincsesfüzet

 6. Visszajelzés: NaNoWriMo – Készülj, mindjárt itt a november! | Kincsesfüzet

 7. Visszajelzés: NaNoWriMo 2014 – Én idén is ott leszek | Kincsesfüzet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s