Kutyás jóga – DOGA a gyakorlatban

Kutyás jóga. Ilyen van? Tényleg? Tényleg. Ilyen van.

Nem tudom, hogy Magyarországon létező sport-e, de a tengerentúlon a DOGA (a dog=kutya és yoga=jóga szavak összevonásából megszületvén) a kutyás jóga egy élő ága a jógának.

Legyinthetnénk is rá egyet, hogy eh, mit ki nem talál, aki ráér! De ahogy már láthattátok, nekem is voltak már teljesen spontán tapasztalataim az ügyben – csak nem tudtam róla, hogy egy létező sportot űzök.

Aki bele szeretné ásni magát a témába, konkrét gyakorlatokat és pózokat keresni, az nyugodtan vesse rá magát az internetre és a videómegosztókra “doga” vagy “yoga with dogs” kereséssel. Én inkább meg sem próbálnék szakértő módon nyilatkozni a témában, ellenben megosztanám a teljességében laikus tapasztalataimat, gondolataimat.

A jóga a harmónia sportja – jó a testnek, és jó a léleknek. Ugyanez elmondható a kutyákról is. Gyakorló kutyatulajdonosoknak valószínűleg nem kell hosszan ecsetelnem, milyen jó érzés az, amikor kutya és gazdája összehangolódik, legyen szó egy közös kocogásról vagy az ágyból tévézés csodájáról. A kutyás jóga is erre az összehangolódásra épít.

Természetesen a kutyáktól nem elvárható, hogy ugyanolyan tudatos és aktív részvétellel csatlakozzanak be a jóga gyakorlatok kivitelezésébe, mint a gazdáik, hiszen ez nem egy trükkös mutatványokra idomító iskola. De akár egy parkban, akár egy tornateremben, akár saját otthonunkban kezdünk jóga gyakorlatokba kutyánk szeme láttára, valószínűleg kíváncsian fogja odadugni az orrát, mintha csak azt kérdezné: hát te meg mi a manót művelsz? Két dolgot tehetünk ekkor: elhessegetjük, hogy hagyjon nyugtot nekünk – vagy bevonjuk a gyakorlatokba.

A DOGA sport űzői és értői több gyakorlatot kidolgoztak, amelyek segítségével úgy tudjuk bevonni kutyánkat, hogy azzal még segítsük is magunkat a gyakorlatok helyes, jótékony kivitelezésében, miközben kutyánkat az együttes tevékenység békés hangulata mellett simogatással és masszázzsal kényeztetjük.

Nos, ha nem is ilyen professzionális módon, de úgy gondolom, laikusan bármelyikünk képes rá, hogy bosszús odébbtessékelés helyett inkább egy barátságos érintéssel vonja be kedvencét abba a tevékenységbe, ami iránt szemmel láthatóan érdeklődik. A nyugalom ragadós, és ha négylábú társunkat is magával ragadja az élmény, kellemes és felemelő páros jóga élményben lehet részünk, ami egybefoglalja azt, amiért a jógát szeretjük, amiért a kutyánkat szeretjük, és amiért a kutyánk szeret minket.

Bár nem tudtam magamról, hogy a DOGA sportot űzők táborához csatlakozom épp, amikor a földön fekve Dió belehajolt az arcomba és elkezdte nyalogatni az orromat, de minden szakértelem nélkül sikerült átélnem az élményt, hogy a gyakorlatsor végére annyira megnyugtattam őt, hogy elaludt mellettem a szőnyegen. Ezen felbuzdulva a jövőben igyekszem majd még tudatosabban bevonni őt a gyakorlatokba.

És persze bíztatok minden kutyatulajdonost: osszuk meg ezt az élményt kedvencünkkel is, és tegyük ezáltal is jobbá kapcsolatunkat!

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s