Novemberi regényíró kihívás (1. rész)

Közeleg a november, ami több mint tíz éve a Nemzeti (mára Nemzetközi) Regényíró Mozgalom Hónapja, eredeti nevén NaNoWriMo – National Novel Writing Month. A mozgalom 1999-ben alakult, vezéregyénisége Chris Baty, akinek No Plot, No Problem! (Nincs cselekmény? Nincs gond!) című könyve magában foglalja a kihívás lényegét, amely köré összetartó közösség, izgalmas események és a minden év novemberében nekilóduló kollektív regényírási láz épült. A mozgalomnak van magyar ága is, így nem kell angolul érteni vagy Amerikában élni, hogy az ember bekapcsolódhasson a kihívásba és részt vehessen az eseményeken.

A feladat egyszerű: írj egy regényt egy hónap alatt. Sőt a feladat még ennél is egyszerűbb: írj 1667 szót minden nap. (A végeredmény a harmincadik napon egy 50000 szavas regény lesz.)

Ha a feladat ilyen magától értetődő, miről is szól akkor egy egész könyv? Miért van szükség a mozgalomra? – Nos, próblj meg naponta leírni 1667 szót, harminc napon át, minden áldott nap… és megtudod.

Mi kell egy regény megírásához?

“Réges régen úgy gondoltam” – írja No plot? No problem! című könyvében Chris Baty -, “hogy a regényíráshoz a következő dolgok kellenek ebben a fontossági sorrendben: eszméletlen mennyiségű kávé, cselekmény, karakterek és környezet. Azonban amikor 1999-ben nekiültem, hogy megírjam első regényemet, rájöttem, hogy tévedtem.”

Mi hát Chris szerint az a csodaszer, az egyetlen titkos fegyver, ami szükséges egy regény megírásához?

Ez nem más, mint a határidő.

A reális, de kellőképpen presszionáló határidő meghatározása fogas kérdés. Chris Baty világméretű mozgalommá duzzadt regényíró kihívásában ez a határidő világos és könnyen fejben tartható: egy hónap, méghozzá november 1-jével kezdődően és 30-ával végződően. Ez az idő adott arra, hogy a kalandra vállalkozók megírjanak egy 50000 szavas regényt, azaz naponta papírra vessenek 1667 szót.

Nekem erre nincs időm

Ha belegondolunk – pláne ha belevágunk -, nem is olyan könnyű naponta, egy hónapon át minden egyes áldott nap rászánni az időt arra, hogy megírjunk 1667 szót. De nem lehetetlen. A regényíró kihívás résztvevői között volt olyan, aki háromgyermekes, állandó szolgálatban álló anyaként vágott neki a kihívásnak, és a mosdóban eltöltött “szabadidejében” írta meg a teljes regényét, mert ez volt az egyetlen megengedett időszak arra, hogy magára zárja ajtót és egyedül legyen.

Szakíts időt!

Hogy a november teljes egészében az írás periódusa lehessen, októberben jó megtenned néhány előzetes lépést.

Először is találd meg azt az időt, amikor be tudod ütemezni a regényírást a mindennapjaidba. (Remélhetőleg neked nem kell majd a mosdóban töltött időre szorítkoznod.) Ehhez egy héten át minden este, mielőtt álomra hajtanád a fejed, írd össze, mettől meddig milyen tevékenységeket végeztél aznap. Ezután fogj háromféle kiemelő filcet, és kategorizáld be a tevékenységeidet: mi az, ami nélkül összedőlne a világ; mi az, ami nem feltétlen szükséges, de nagyon szeretnéd, ha nem kellene megválnod tőle; és mi az, ami nélkül meglennél egy hónapig. Ilyen lehet a tévézés, az internetezés, az olvasás, a barkácsolás, a hobbi-dolgok.

Ha a nélkülözhető tevékenységekkel felszabadítottál elég időt, az remek. Ha nem, akkor meg kell nyirbálnod néhány vágyott tevékenységet – mondj le néhány találkozót, csípj le egy kis időt innen-onnan, és húzd fel egy kicsit hamarabbra az ébresztőórát.

Akarsz beszélni róla?

Azokkal, akik közel állnak hozzád, különösen, ha tőlük vonod meg az együtt töltött időt, hogy teljesíthesd a kihívást, oszd meg, mennyire fontos ez a számodra.

Keress cinkostársakat, akik hajlandók támogatni és rágni a füledet, hogy ellenőrizzék a haladásodat. Ha néhány embernek bevallod a célodat, az kellő nyomást gyakorol rád ahhoz, hogy ne hátrálhass ki egykönnyen.

A regényíró hónapnak nyüzsgő és összetartó közössége van – csatlakozz hozzájuk!

Fizesd le magad!

Motiváló közösség ide vagy oda, az embernek néha elkél egy kézzel fogható jutalom. Készíts be egy üveg italt a hűtőbe, egy doboz csokoládét a szekrénybe, egy nagyobbacska összeget a fiókba, jelölj meg valami szépséget, amit megvehetsz magadnak – de csakis ha sikerrel jársz.

Teremtsd meg a körülményeket!

Ha otthon írsz, szeparáld el magad annyira, amennyire tudod, biztosíts magadnak zavartalan időszakokat az írásra, és rendezkedj be kényelmesen – de tartsd távol magad az ágy csábító közelségétől!

Próbálj ki az otthonodtól távol eső helyeket is az írásra. Próbálkozz olyan nyilvános helyekkel – kávézók, könyvtárak, a campus területe -, ahol sok a diák. A felcsapott laptopok mellett diskuráló fiatalok közege nemcsak otthonos egy író számára, de inspiráló is.

Fegyvertárad elemei a következők

– Kávé. Sok kávé.
– Jegyzetfüzet. Legyen mindig kéznél. Chris szerint az Univerzum szereti a regényírókat, és mindig bőségesen ellátja őket apró ajándékokkal – légy készen, hogy ezeket megragadd.
– Mágikus toll. Mindenki kezébe illik egy toll, amitől egyszerűen csodálatosnak és ihletettnek érzi magát. Találd meg és készítsd oda a jegyzetfüzet mellé.
– Szószámláló. A legjobb, ha számítógépen tudsz írni. A szószám szem előtt tartása elengedhetetlen része a kihívásnak.
– Referenciakönyv. Tarts kéznél egy könyvet, bármilyen könyvet, amit szeretsz. Ha valamilyen stílusbeli, formázási, szerkesztési kérdésed lenne, csak csapd fel a referenciakönyvet, és megkapod a választ.
– Zene. Nem is kell hatásosabb ajzószer egy írónak.
– Fülhallgató. Nem egyszerűen eljuttatja hozzád a zenét, hanem a körbezártság biztonságos élményét adja, és lehetőséget ad, hogy kizárd a világot és kettesben maradj a történettel, egyben tudatja a környezeteddel, hogy elfoglalt vagy, ne zavarjanak.
– Kabala. Egy tárgy, ami varázserővel bír és mindig oda tudja csábítani a múzsát.

Rágd át magad a kihíváson

Mármint szó szerint. Gondoskodj róla, hogy olyan étrendet tervezz a kihívás hónapjára, amihez a lehető legkisebb időráfordítással jutsz, és elegendő energiával látja el a testedet és az agyadat a munkához.

A nassolástól sem kell visszariadnod, és igyál-igyál-igyál. A dehidratáció csökkenti a szellemi teljesítőképességet, már csak ezért is ügyelj rá, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékhoz juss, nem is szólva arról, hogy a koncentrációban és a hajtásban az ember fokozottan hajlamos megfeledkezni erről.

A két szentírás

Két fontos listát kell elkészítened és szem előtt tartanod – be is keretezheted, hogy kihangsúlyozd a jelentőségüket.

Az első lista: azoknak a dolgoknak a listája, amik szerinted jóvá tesznek egy könyvet. Gondolj azokra a regényekre, amiket a legjobban szeretsz, és írd össze azokat a dolgokat – téma, nézőpont, karakterek, a jelenetek hossza, fejezetcímek, a szexjelenetek aránya a könyvben, bármi -, amiket jónak tartasz bennük.

A második lista: azok a dolgok, amik taszítanak, untatnak vagy elborzasztanak egy regényben.

Tartsd nagy becsben és igyekezz írás közben is figyelembe venni ezt a két listát.

Tervezés

Az egy hónapos regényíró kihíváshoz hozzátartozik, hogy nem helyez túl nagy hangsúlyt a tervezésre. A koherens cselekmény, az árnyalt karakterek, a jól kidolgozott háttér – mind olyasmik, amikkel az ember ráér később foglalkozni, egy hónap múlva, amikor már a kezében van egy fantasztikus, ötletgazdag, kicsit talán csapongó első kézirat. Ennek a csiszolása és gatyába rázása a későbbiek feladata.

Azonban ha van még egy kevés időd november 1-jéig, nyugodtan foglalkozhatsz egy keveset a tervezéssel.

Ötletelj, készíts jegyzeteket, tegyél fel kérdéseket a karakterekkel kapcsolatban, képzeld el a világot, amiben a történet játszódik.

Ami a cselekményt illeti… Emlékszel még Chris könyvének címére? – No Plot? No Problem! – Nincs cselekmény? Nincs gond!

Ahogy Stephen King is kifejezte már: a cselekmény olyasmi, ami magától is megtörténik. Ne aggaszd magad miatta.

Van viszont valami, amit látnod kell. Talán azt hiszed, a regényírás hatalmas és különleges dolog, amit csak a kiváltságosok művelnek. Ez közel sincs így. Regényt írni nem jelent mást, mint elmesélni egy történetet. Mindenki szokott történetet mesélni. Te is. Semmi okod nincs hát kételkedni abban, hogy te is képes volnál rá.

Készen állsz?

Nem? Nem baj.

De kedvet kaptál hozzá? Remek!

Bármikor belevághatsz. Nem kell megvárnod a november 1-jét, de még csak a következő hónap 1-jét sem. Ha olyan szerencsés vagy, hogy pont októbertájt akadsz rá a kihívás ötletére és még kényelmesen fel tudsz készülni a nagy kalandra, de nincs annyi időd, hogy a meghiúsulásig halogasd a gondolatot, annál jobb. Hiszen akkor pont csatlakozni tudsz a novemberi eseményekhez, amikor a közösség motiváló nyüzsgését is igénybe veheted.

Azonban akármikor fog is el a harci hév, ne habozz. Tudod, mi a teendőd, az előkészületekről írtam, ezután pedig nincs más teendő, mint nekiülni és… írni, írni, írni. Minden nap 1667 szót 30 napon át.

A No Plot? No Problem! című könyv hetekre lebontott áttekintőjéről, lélekerősítőiről és tippjeiről külön cikkben írok majd. Addig is, ha van kedved, csatlakozz a magyar csapathoz:

NaNoWriMo magyar fórum: http://www.nanowrimo.org/en/regions/europe-hungary
HuNoWriMo facebook oldal: http://hu-hu.facebook.com/hunowrimo

TOVÁBB A CIKK MÁSODIK RÉSZÉHEZ!

Hírdetés

Novemberi regényíró kihívás (1. rész)” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Visszajelzés: Novemberi regényíró kihívás (2. rész) « Kincsesfüzet

 2. Visszajelzés: Novemberi regényíró kihívás – vágj bele! « Kincsesfüzet

 3. Visszajelzés: Fél éves a Kincsesfüzet « Kincsesfüzet

 4. Visszajelzés: Hogyan írjunk könyvet 10 nap alatt? « Kincsesfüzet

 5. Visszajelzés: Hogyan írjak regényt? – Munkamódszert keresek | Kincsesfüzet

 6. Visszajelzés: Írói kihívások – A laterális gondolkodás | Kincsesfüzet

 7. Visszajelzés: NaNoWriMo – Készülj, mindjárt itt a november! | Kincsesfüzet

 8. Visszajelzés: Beszéljünk az írásról! – NaNoWriMo | türkiztoll

  • Nos, az én kéziratom Helvetica 9-essel 64 oldal. Ha gondolod, kukkants el a lipsum.com-ra, ott tudsz adott hosszúságú szöveget generálni, és szövegszerkesztőbe másolva ki tudod próbálni különböző betűtípusokkal, méretekkel, margókkal, stb.

 9. Nagyon köszi!
  Úgy gondolom, hogy ez a határidős módszer nagyon remek, de ha hallottál már a Sátán Bibilájáról, akkor tudhatod, hogy egy halálos ítélet, egy éjszaka csodákra képes:A fél mázsás Codex Gigasra.(624 atalmas oldalból áll, az evangelisták cselekedetein és a Jelenések Könyvén kívül az egész Bibliát tartalmazza.Ha csak “sima” lapokat nézünk, kb. 40 000 oldalt tenne ki.)
  Akkor tehát kérjen meg mindenki egy jófej hóhért és történelmi rekordot dönthet egy éjszaka alatt :::))))))))))

  • Memoár jellegű, de igyekeztem hasznosan gyűjteni az emlékeimet, tapasztalataimat és gondolataimat, hogy reményeim szerint egy segítő könyv legyen belőle. De nagyon sok munka lesz még vele, mire ráncba szedem – remélem, hogy prezentálható lesz a végeredmény. :) Most még nagyon kaotikus, de a vezérfonal már megvan.

 10. Én fantasy témában gondolkodok.Az első két kötet cselekményvázlata már meg is van írva.Trilógiát tervezek.Nekem azzal a kevéske illusztrációval is gondom lesz, ami könyvben lesz majd.Kellene egy jól rajzoló “művészember”.

 11. Visszajelzés: Boldogságterv #5 – Hárman utazunk a buszon: én, a férjem és Isten | Kincsesfüzet

 12. Visszajelzés: NaNoWriMo 2014 – Én idén is ott leszek | Kincsesfüzet

 13. Visszajelzés: Boldogságterv #10 – Egy sör mindig belefér! | Kincsesfüzet

  • Köszi! ^^ Az egyhónapos regényírásnak bármikor neki lehet fogni, nem kell megvárni a novembert! ;) Akkor könnyebb talán a társaság miatt, de bármelyik szabadon választott 30 nap alkalmas rá az évben. ;) Ha tetszik, ugorj neki!

   • Hát igen. Ebben ez a legjobb. :) Főleg, hogy nem is igazán szánom, merem megosztani a történetet, de maga az ötlet nagyon tetszetős, lehet, hogy a végén még novemberben neki látok ennek is. :)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s