Miről beszél az írás? – Tapasztalataim a grafológiával

Nemrég volt szerencsém alanya lenni egy grafológiai elemzésnek egy kedves munkatársam jóvoltából. Ennek a tapasztalatait szeretném megosztani, hátha más is kedvet kap hozzá.

20121008-222400.jpg

Hogyan is megy ez?

Egy 12-14 soros fiktív levelet kellett írnom kézzel egy vonalazás nélküli A4-es lapra, golyóstollal írva. Ezt a levelet gondolatban Dittának címeztem, és formailag teljesen úgy nézett ki, mint egy valós levél, megszólítással, dátummal, aláírással ellátva.

Az elemzés jó egy hetet vett igénybe. Nagyon kedvesnek tartottam, hogy a grafológusom elmesélte azt is, hogy az íráselemzés nem nekiülök-átnézem-kielemzem-végeztem módon történik, hanem az ő szavaival élve, a grafológus együtt él az írással, amit vizsgál, többször előveszi, nézegeti, személyes kapcsolatba kerül vele. (Esetünkben annyira személyes volt ez a kapcsolat, hogy még egy kis csokoládéfolttal is sikerült ellátnia az írásmintámat. :))

Ezután személyesen ültünk össze, és majdnem két órán át beszélgettünk róla, mit sikerült megállapítania az írásmintámból.

A megbeszélés

Bár írásban is megkaptam azokat a gondolatokat, amiket papírra vetett az írásommal kapcsolatban, kifejezetten kérte, hogy személyesen is üljünk össze megbeszélni az elemzés eredményét. Egy kicsit olyan volt ez, mintha egy lélekbúvárral beszélgettem volna, hiszen helyenként számomra is meglepő mélységből kerültek elő dolgok, amiket nem csak tényként közölt velem, hanem együtt átrágtuk, keresve a jelenségek gyökerét, a problémák megoldását.

Nagyon érdekes és hasznos volt ez a szeánsz, mert interaktívan beszéltük át a dolgokat. Egyébként mindvégig nagyon tapintatos volt, de ennek ellenére nem riadtunk vissza a nagyon személyes vagy különösen intim témáktól sem. Ugyanilyen őszintén beszéltünk az írásképben látható problémákról, lelki és nem lelki gondokról, és segített ráeszmélni néhány megoldási lehetőségre, fejlődési irányra. Ezek egy része már a beszélgetésünk során körvonalazódott bennem, egy részét pedig utólag átgondolva fogalmaztam meg – ennek a lelki munkának még nem értem a végére.

A gondok feltérképezésen túl nagyon pozitív visszajelzéseket is kaptam ettől a beszélgetéstől. Kiemelte ugyanis olyan tulajdonságaimat is, amiket én mintegy természetesnek vagy említésre sem méltónak tartok, a grafológusom ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy milyen értékeket és képességeket lát visszatükröződni az írásomból, rámutatva, hogy mit becsüljek meg magamban, mire legyek büszke.

Miről beszél az írás?

Ahogy említettem már fent, egészen mély és intim dolgok is előkerültek a beszélgetés folyamán, így a teljes elemzést semmiképp sem fogom megírni itt, viszont áttekintem, milyen témákat érintettünk, hogy nagyjából el tudjatok képzelni egy ilyen grafológiai elemzést.

– a szüleimmel való kapcsolat, a szülői elvárások mértéke és hatása
– szülők viszonya, családi háttér
– a tradíciókhoz való viszonyulás
– a gyermeki én jelenléte
– kommunikációs készség
– logikai képességek
– nyitottság, az emberekhez való viszonyulás
– szervezőkészség
– konfrontációra való képesség
– vitastílus
– szellemi képességek, élmények
– tanulási készség
– gyakorlati készségek
– érzelmi stabilitás
– céltudatosság, célokhoz való viszonyulás
– jövőkép, a jövőhöz való viszonyulás
– munkatársi kapcsolatok
– munkastílus
– kreativitás, ötletelésre való képesség
– önkontroll mértéke
– stresszkezelésre való képesség
– szeretetigény
– ösztönélet erőssége
– szociális kapcsolatok
– önbizalom
– függetlenség mértéke
– figyelemre, koncentrációra való képesség
– feladattudat, feladattartás
– élmények
– elfojtások
– belső titkok
– a nőiség és férfiasság fontossága, ahhoz való viszony
– önkritika
– vezetői képességek
– önértékelés

A szexualitás egy külön témakör volt a beszélgetésünk során. Rögtön a találkozó elején dönthettem róla, hogy szeretnék-e egyáltalán szót ejteni róla. Én nem utasítottam vissza a témát, de lehetőségem lett volna kérni, hogy erről ne ejtsünk szót.

Amiről ebben a témakörben szó esett:
– a szexualitáshoz való viszonyulás
– korai szexuális élmények
– a testiség szerepe
– rejtett vágyak, igények
– a partner igényei
– szexuális problémák, zavarok
– érzelmek a párkapcsolatban

Hogyan tovább?

Ahogy mondtam, az elemzés utómunkájával még mindig folyamatban vagyok. A felvetett dolgok egy részét azonnal kontextusba tudtuk helyezni már a beszélgetésünk alatt és nem volt nehéz meglátni a megoldási lehetőségeket, egy részüknél utólag tudtam csak felfedezni az összefüggéseket.

Amit azonban még érdekesebbnek tartok, mint a szakmai szemmel felvázolt “kórképet”, az az íráskép tudatos változtatásának terápiás hatása. Én ugyanis nem tudtam róla, és talán más számára sem egyértelmű, hogy a személyiség és az íráskép kapcsolata nem egyirányú, az íráskép nem csak egy tükör, amiből olvashatunk. Ugyanúgy, ahogy az írás elemeire hatnak belső folyamataink, az írásképünk tudatos változtatása is visszahat (néhány hónap következetes alkalmazás múltán) a személyiségünkre. Ennek megfelelően én is kaptam néhány tanácsot bizonyos betűim írásképének korrigálására, aminek nyomán pozitív változást várhatok életem érintett területein.

Összefoglalva

Összefoglalva nekem nagyon pozitív élmény volt, hogy kaphattam egy ilyen részletes visszajelzést a látható és mélyben rejtőző dolgaimról. Sok hasznos gondolattal és teendővel lettem gazdagabb, ez úton is köszönöm az elemzést!

Ha ti is érdeklődtök iránta, keressétek a grafológusom blogját vagy a személyes találkozási lehetőséget vele a soproni Rebarbara egészségházban:

Hegedüs Grafológia

Rebarbara Egészségház

Hírdetés

Miről beszél az írás? – Tapasztalataim a grafológiával” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Egyre jobban tetszik ez a grafológia-dolog, szerintem egyszer én is kielemeztetem majd az írásomat. :) (Még jobb lenne elolvasni erről egy könyvet, csak legyen rá időm…)

  2. Visszajelzés: Megint grafológia « Kincsesfüzet

  3. Visszajelzés: A bevételed nem egyenlő a fizetéseddel « Kincsesfüzet

  4. Visszajelzés: Fél éves a Kincsesfüzet « Kincsesfüzet

  5. Visszajelzés: Az írói hivatás kulcsa: megbocsátani önmagunknak | Kincsesfüzet

  6. Visszajelzés: Rezonometria – Grafológia másképp | Kincsesfüzet

  7. Visszajelzés: Grafológusom a Facebookon | Kincsesfüzet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s