Bakancslista az élet hét fő területéről

Egy ideje nekiláttam, hogy összeírjam a száz tételes bakancslistámat, azokat az álmokat, amiket halálomig meg akarok valósítani. Azonban valahogy nem akar gyűlni a lista – csodálkozom is magamon, hiszen mindig tele vagyok álmokkal, vágyakkal, tervekkel, nehéz elhinnem, hogy nem tudnék összegyűjteni belőlük százat. Talán az okozhatja a nehézséget, hogy a bakancslista egyfajta szent dolog, valami, amit az ember egyszer papírra vet, eltesz a zsebébe, aztán engedi, hogy egy életen át motiválja, hajtsa előre. Nem olyasmi, amit egykönnyen átütemezünk, terveinkkel és projektjeinkkel ellentétben. Ez egyfajta súly tehát: mi az, ami méltó rá, hogy felkerüljön a bakancslistámra? Se nem túl kicsi, se nem túl nagy (bár túl nagyot álmodni nem lehet, ez is igaz – a bakancslista pont a nagy álmok gyűjtőhelye), se nem túl múlandó.

Akárhogy is, gondoltam, a segítségemre lehet, ha tartok egy kis brainstormingot, figyelembe véve azt a hét területet, amit Jack Canfield A siker alapelvei c. könyvében az élet hét fő területének jelölt meg, és amiket szerinte érdemes egyforma súllyal szem előtt tartanunk, ha nem akarjuk, hogy életünk csak egy irányba húzzon, miközben más fontos területeken sötét lyukak tátonganak.

Az élet hét fő területe Jack Canfield szerint:
1. Személyes célok (mivel akarok foglalkozni, mi akarok lenni, mit akarok a magaménak tudni, stb.)
2. Kapcsolatok (barátok, család, szerelem, kollégák, stb.)
3. Egészség és külső megjelenés (táplálkozás, testkép, szépség, stb.)
4. Tanulmányok és karrier (iskola, tanfolyamok, munka, stb.)
5. Kikapcsolódás (sport, hobbi, szórakozás, utazás, stb.)
6. Pénzügyek (jövedelem, megtakarítások, befektetések, stb.)
7. Jótékonykodás (adakozás, közösségi munka, stb.)

Néhány ötlet, amivel egy bakancslista szempontjából kiegészíthetőek a fenti területek:
8. Helyek, ahová el akarok jutni
9. Emberek, akikkel találkozni akarok
10. Élmények, amiket át akarok élni

A tervezett lépéseim, hogy a fentiek segítségével összeállítsam a bakancslistámat:
1. Csapni egy nagy ötletelést, a fenti területekre külön-külön gyűjtve a vágyakat
2. Kezdetnek minden területről kiválasztani öt-tíz célt, amik méltóak, hogy felkerüljenek a bakancslistára
3. A kimaradtak közül kimazsolázni, mi az, ami nem került fel a bakancslistára, de akár bekerülhet egy rövid távú tervbe
4. A bakancslista fennmaradó helyeit feltölteni további tételekkel

Nektek van bakancslistátok?

Hírdetés

Bakancslista az élet hét fő területéről” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Hű, te tényleg nagyon komolyan veszed ezt a bakancslista-dolgot. o.O Csak nekem vannak olyan értelmetlennek látszó céljaim, mint hajfestés, meg hasonlók? :$

  • Nem várom ám el én sem magamtól, hogy csak olyan nagyszabású dolgok legyenek rajta, hogy találkozok a Dalai Lámával. :D (Ami nincs is a listán, csak ez jutott eszembe elsőre. :)) Szóval nem baj, ha ilyen kaliberű célok felkerülnek, mint a hajfestés – csak azt nem akarom, hogy olyasmi felkerüljön, ami egy hónapja eszembe sem jutott volna, fél év múlva már hülyeségnek tartom, de ott vár a bakancslistán életem végéig, mert hirtelen felindulásból felírtam.

 2. Visszajelzés: Szakíts időt! – 3 egyszerű lépés « Kincsesfüzet

 3. Tárgyak, dolgok amikkel rendelkezni szeretnék?
  Ezt a kérdést valahogy nem tudtam sehova besorolni.

  Köszi a kérdéseket, hasznosak voltak

  • Nos, ez valóban nem szerepel így külön, talán a személyes célokhoz lehetne besorolni, de bakancslista íráskor érdemes lehet neki külön kategóriát is nyitni valóban. Persze jobb, ha a bakancslista nem tolódik el a tárgyias irányba, hiszen életünkre visszagondolva inkább az élményeket fogjuk értékelni, mint a tárgyakat, de teljesen jogos, hogy teszem azt egy saját lakás vagy egy saját autó felkerüljön a bakancslistára.

 4. Amikor a bakancslistámra gondolok, akkor mindig csak utazások jutnak eszembe, szóval az enyém olyan nagyon klasszik lista. A többi inkább valamiféle cél, amivel kapcsolatban csak apró lépésekben merek haladni, mert folyamatosan változok én is, így változnak a célok is. Nagyon furcsa, hogy ami fontos volt két éve, ma már nem feltétlenül lényeges. Kiforrott egyéniség vagyok, nagyon látom, miről mit gondolok, de a célok mégis változnak.
  Egy ideje annyit szoktam csinálni, hogy január elején vagy december végén mindig írok egy listát arról, mit szeretnék idén elérni, megvalósítani, meglépni. Ezek az életem különféle területeit fedik le, kb. amit fent is felvázoltál, de figyelek arra, hogy évente csak 5-6 dolog legyen, mert a korábbi tapasztalataim alapján ennyit tudok valóban megvalósítani egy év alatt. Ha túl sok minden szerepel rajta, akkor nálam garantált a bukás, nem tudok túl sok mindenre figyelni, nem tudom, melyikbe kezdjek bele vagy párhuzamosan futtatok több projektet, a végén meg egyikkel sem haladok. Ezért nekem könnyebb, ha kevesebb tétel szerepel rajta.
  Jó lehet írni egy ilyen bővített listát is, mert önismeret is egyben, tisztán láthatom vele, mi a fontos nekem. És azt is, mi az, ami egy idő után kevésbé lesz lényeges, így láthatom, mi változott bennem vagy körülöttem.

 5. Jaj, és szia, új olvasó vagyok, most kezdtem olvasni itt. Majd ha jobban elmélyültem, és átlátom a blogot, többször fogok kommentelni, egyelőre csak olvasok, nem szeretek lábtörlés (= olvasás, tájékozódás) nélkül berontani a házba.

 6. Visszajelzés: Így értékelem 2015-öt, 1-től 10-ig | Kincsesfüzet

 7. Visszajelzés: Így gyúrj a hálára! – Két módszer, hogy könnyebben adj hálát | Kincsesfüzet

 8. Visszajelzés: 5 bakancslista, amit huszonévesként el kell olvasnod |

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s