Találd meg az életcélod!

Mi is az életcél?

Az életcél olyan, mint egy erős iránytű, amit az egyéni tehetségünk, a személyes érdeklődésünk és a belső örömünk tájol be. Ez az, amit előkaphatunk a zsebünkből, ha döntést kell hoznunk, hogy milyen irányba induljunk tovább vagy mit fogadjunk be, mert ez a belső iránytűnk segít megmondani, mi az, ami valóban fontos számunkra, mi az, ami minket szolgál.

Miért szükséges, hogy meghatározzuk életcélunkat?

Az igazán sikeres és boldog emberek jellemzője, hogy nem aprózzák el energiáikat és nem hagyják szétfolyni figyelmüket olyan feladatok között, amelyek nem vezetnek sehová végső céljuk szempontjából. Ezáltal meg tudják élni azt a legtisztább értelemben vett “egész-séget“, amelyben céljaik, képességeik és vágyaik egységben vannak, egy irányba mutatnak.

Ha nincs életcélunk, könnyen prédájául esünk azoknak a dolgoknak, amik csak fontosnak tűnnek, de nem azok, vagy amiket azért vállalunk el, hogy másoknak megfeleljünk, mások kedvére tegyünk, a mások által kijelölt utat kövessük. Egy jól meghatározott életcélt azonban segít, hogy a magunk életét éljük, ne pedig valaki másét, hogy saját magunkat szolgáljuk és ne mások elvárásait.

Ne feledjük el, hogy ha igazán sikeresek, boldogok, “egész-ségesek” akarunk lenni, elsősorban azt kell iránymutatónak vennünk, miben leljük örömünket, miben vagyunk tehetségesek, mitől érezzük igazán elemünkben magunkat, mert ez a belső energiaforrás lesz az, ami átlendít a nehézségeken és megsokszorozza a befektetett munkánk hatékonyságát. Az igazán sikeres emberek jellemzője, hogy akár ingyen is elvégeznék munkájukat, olyan szenvedély fűzi hozzá őket. Ne adjuk alább, míg nem találunk olyan éltcélt, amihez ilyen szenvedély fűz minket.

Hogyan fogalmazzuk meg életcélunkat?

Az alábbi két egyszerű módszer Jack Canfieldtől illetve Szalay Ádám Sikerkód tanfolyamáról származnak.

Egy módszer az életcél megtalálására:

1. lépés: Sorolj fel két rád jellemző, különleges tulajdonságot (pl. lelkesedés és kreativitás)
2. lépés: Sorolj fel legalább két olyan tevékenységet, amikor örömmel gyakorlod ezeket a tulajdonságokat társas kapcsolataidban (pl. támogatás és ösztönzés)
3. lépés: Tegyük fel, hogy a világ tökéletes. Hogyan fest? Hogyan érintkeznek egymással az emberek? Milyen érzés benne élni? Válaszodat jelen idejű kijelentésben fogalmazd meg. (Pl. Mindenki szabadon kifejezésre juttathatja tehetségét. Mindenki egyetértésben és szeretetben él.)
4. lépés: Alkoss a fenti három pontból egy mondatot! (Pl. Életcélom, hogy kreativitásommal és lelkesedésemmel ösztönözzek és támogassak másokat, hogy harmóniában és szeretetben élve szabadon kifejezésre juttassák tehetségüket.)

Egy másik módja az életcél megtalálásának:

1. lépés: Válaszolj egy-két szóban az alábbi kérdésekre: Mit szeretnél tenni másokért? (pl. fejlesztés) Milyen típusú embereket akarsz szolgálni? (pl. gyerekek) Milyen célt szeretnél megvalósítani velük közösen? (pl. boldogságra való képesség)
2. lépés: A fenti néhány szót gyúrd egy mondattá, amely úgy kezdődik: “Életcélom, hogy…” (Pl. “Életcélom, hogy fejlesszem a gyerekek boldogságra való képességét.)

Hírdetés

Találd meg az életcélod!” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Visszajelzés: Tervezd meg 2013-at! « Kincsesfüzet

  2. Visszajelzés: Brian Tracy sikertippjei | Kincsesfüzet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s