Önkorlátozó hiedelmek

Jack Canfield és Janet Switzer: A siker alapelvei c. könyvében olvastam az önkorlátozó hiedelmekről és azok feloldásáról, és ahogy a pisilő kutyás cikkemben ígértem, most írok bővebben is a módszeres felszámolásukról. Az önkorlátozó hirdelmek olyan magunkról, saját képességeinkről, lehetőségeinkről, jellemünkről alkotott tévhitek, amik úgy alakulnak ki bennünk, ha a mások által sugárzott mérgező üzeneteket (amik gyakran nem rosszindulatúak, mégis valamilyen negatív tartalmat hordoznak) önkéntelenül a magunkévá tesszük és beépítjük jellemünkbe.

Felfedeztem, hogy az én egyik legerőteljesebb önkorlátozó hiedelmem a következőképpen alakult ki. Anyukám, akit nagyon bölcs embernek tartottam és feltétel nélkül elfogadtam a véleményét, mindig ezt mondta nekünk, a húgomnak és nekem: “Ebben a világban csak az boldogul, aki átgázol másokon. Nem akarom, hogy ti ilyenek legyetek. Ti csak legyetek kedvesek mindenkihez és szeressétek az embereket. Nem lesztek sikeres emberek, de jó emberek lesztek.”

Kialakult tehát az önkorlátozó hiedelmem: ha jó ember akarok lenni és harmóniában élni a környezetemmel, nem érhetek el nagy sikereket.

Hogyan oldhatóak fel az önkorlátozó hiedelmek? Lássuk az én példámon!

1. lépés
Negatív/korlátozó hiedelmem a következő:
ha jó ember akarok lenni és harmóniában élni a környezetemmel, nem érhetek el nagy sikereket.

2. lépés
Ez annyiban korlátoz engem, hogy
nem vagyok kitartó a jó ötleteimmel, nagy projektjeimmel kapcsolatban, mert valójában nem hiszem el, hogy valaha is sikerre visznek. Félek a pénztől és nem hiszem, hogy valaha is jólétben fogok élni.

3. lépés
Ilyen akarok lenni, így akarok viselkedni vagy érezni:
Azt akarom érezni, hogy jogom és lehetőségem van sikeresnek lenni. Hogy lehetek egyszerre sikeres és boldog. Hogy megéri kitartani a terveim mellett, ha bennük van a siker lehetősége, mert nem fognak elválasztani azoktól, akiket szeretek. Hogy lehetőségem van gazdaggá válni, és a pénz boldogabbá fogja tenni az én és szeretteim életét.

4. lépés
Az ellentétes értelmű állítás, amely lehetővé teszi mindezt, a következő:
Sikerre tudom vinni terveimet, és a sikereim által gazdagabb, jobb és teljesebb emberré válok.

Ahogy a pozitív megerősítéseknél már szó volt róla, ezután az a dolgom, hogy szem előtt tartsam a megfogalmazott pozitív megerdősítésemet, és tudatosítsam magamban, amíg csak a gondolkodásom részévé nem válik úgy, mint az azt megelőző önkorlátozó hiedelem.

Hogyan követheted a példám?

Gyűjtsd össze azokat a talán jóindulatú, de negatív hatású frázisokat, amiket gyerekkorodban hallottál, és derítsd fel, milyen önkorlátozó hiedelemhez vezettek. Ezután a fenti lépések segítségével fogalmazd meg, miben korlátoznak és hogyan szeretnél érezni ehelyett. Végül fogalmazd meg és építsd be jellemedbe az új hitedet, ami segít hátrahagyni a korlátokat és olyanná válni, amilyen lenni szeretnél.

Néhány ötlet kiindulásnak, hogy milyen frázisok után kutass gyerekkori emlékeid között – és néhány belőlük fakadó önkorlátozó hiedelem

Jaj de buta vagy! – Buta vagyok.
Hogy lehetsz ilyen ügyetlen? – Minek próbálkozzak, úgyis elrontom.
Senkit sem érdekelnek a problémáid. – El kell rejtenem a valódi érzéseimet.
Őrizd meg a méltóságod! – Nem szabad játékosan, felszabadultan viselkednem.
Téged meg ki kérdezett? – Az én véleményem nem számít.
Katonadolog! – Ha kimutatom a fájdalmam, gyengévé válok.
A férfiak már csak ilyenek. – Természetes, ha a férfiak nem becsülnek meg.
Suba a subához, guba a gubához. – Az anyagi helyzetem határozza meg, ki mennyire kedvel.

Hírdetés

Önkorlátozó hiedelmek” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: eBay haul #4 – Pink különkiadás | Kincsesfüzet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s