Fedezd fel kreativitásodat!

A kreativitást leginkább az alkotó művészetekhez kötjük és így hobbinak, kiváltságnak, különleges képességnek hisszük. Cora Besser-Sigmund: Fedezze fel kreativitását! c. könyve azonban rámutat, hogy az emberi kreativitás fellelhető a legkülönbözőbb helyzetekben. Egy ember lehet kreatív abban, ahogy másokkal bánik, ahogy a napirendjét szervezi, ahogy koordinálja egy család életét, ahogy a ruháit válogatja, ahogy sminkel, ahogy új recepteket próbál ki, ahogy megjavít dolgokat, ahogy kertészkedik, és még számos területen.

Ezért mindannyiunknak fontos, hogy felfedezzük, megéljük és edzzük kreativitásunkat. Néhány gyakorlat következik a fenti könyvből, amely elsősorban vizualizáció, azaz belső képi megjelenítés útján vezet el minket kreativitásunk aktiválásáig és kiteljesítéséig.

Színpompás szinapszisok

Helyezkedj el kényelmesen, hunyd le a szemed, és néhány mély lélegzettel kerülj nyugodt, elmélyült állapotba. Képzeld magad elé agysejteid gazdag rendszerét, ahogy egymáshoz kapcsolódnak, és minden pillanatban aktívan dolgoznak azon, hogy elmédet munkában tartsák. Képzeld el, ahogy agysejtjeid kellemes fénnyel világítanak és energiától gazdagon pulzálnak. Képzeld el a halk, kellemes hangokat, ahogy neuronjaid hálózata állandó munkában van és agysejtjeid állandóan küldik egymásnak az információt. Képzeld el, ahogy agysejtjeid gazdag hálózatát elönti a tarka fény, ahogy átitatódnak kreatív energiával.

Ezt a gyakorlatot bármikor megismételheted, ha van néhány pillanatod ellazulni és lehunyni a szemed, vagy felidézheted, akárhányszor tarka színeket látsz.

Megtestesült kreativitás

A kreativitás nemcsak idegi, de testi folyamat is. Ha sikerül kreatív tudatállapotba kerülnünk, azt testünk miden porcikájában érezzük, és ez fordítva is igaz: testünk kiegyensúlyozott működése feltétele és elősegítője elménk olajozott működésének.

Merüljünk el és képzeljük el, hogy elértük a vágyott állapotot, kreativitásunk eltölti egész testünket. Éljük át, majd vizsgáljuk meg alaposan ezt az élményt!

Hol érezzük a legintenzívebben? A fejünkben, a lábunkban, a hasunkban, a nyakunkban, a gyomrunkban, a kezünkben, az arcunkban, a mellkasunkban, … ?

Milyen érzés? Kellemesen hűvös vagy meleg? Könnyű vagy erőteljes? Puha vagy sima? Gyors vagy lassú? Körkörös vagy egyenes mozgású? Melyik irányba mozog? Kiindulási pontja cseresznyemag nagyságú, vagy teniszlabda, vagy sárgadinnye, … ?

Hogyan jelenik meg lelki szemeid előtt? Milyen színei vannak? Milyen a fénye? Tarka vagy egyszínű? Pasztelles vagy élénk? Egy tárgy, egy táj, egy élőlény képében jelenik meg előtted, vagy máshogy?

Milyen hangokat hallasz lelki füleiddel? Dallamot vagy természetes neszeket? Milyen hangmagasságban, hangszínben? Milyen a ritmusa?

Milyen illat, íz kapcsolódik hozzá?

Milyen nevet adnál neki? Milyen szimbólum jelenítené meg számodra kreativitásodat?

Ha van egy kevés időd elmerülni, idézd fel kreativitásod élményét most, hogy már felfedezted.

Kisugárzás

Minden nyelvben és kultúrában van utalás arra, hogy nem testünk határainál végződik a teljes valónk – nevezhetjük ezt aurának, kisugárzásnak vagy bármi másnak.

Merülj el és képzeld el kreativitásodat, amint belülről kifelé sugárzik és megteremti kisugárzásodat, aurádat. Lehet fény, lehet színpompás gomolygás vagy köd, lehet mások számára átlátszó burok. Képzeld el, hogy ez a burok különleges pajzsként működik, ami a pozitív hatásokat beengedi hozzád, a negatívaktól azonban megvéd téged.

Amikor csak időd engedi, különösen, ha kényelmetlenül érzed magad vagy úgy érzed, negatív hatások vesznek körül (például rosszindulatú pletyka a munkahelyeden, zsörtölődés a közértben sorbanállás közben), képzeletben vond fel magad körül védelmező aurádat.

Hírdetés

Fedezd fel kreativitásodat!” bejegyzéshez ozzászólás

    • Kezdd el kiépíteni. ;) A negatív hatások zömmel tudat alatt hatnak, úgyhogy tudat alatti gátakat kell nekik szabni. Vizualizáld sokat és mondogasd pozitív megerősítésekben, hogy védve vagy tőlük. (Illetve tudod, hogy szavakban nem a negatívat tagadjuk, mert az negatív belső képeket gyárt, hanem a pozitívat erősítjük: befogadom a pozitív hatásokat, pozitív hatások formálják jobb irányba az életemet.)

  1. Visszajelzés: Fedezd fel kreativitásodat! – Újabb gyakorlatok « Kincsesfüzet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s