Úgy döntöttem, nem veszek részt benne

“Hallottam erről a recesszió dologról, de úgy döntöttem, nem veszek részt benne.” – Sam Walton, amerikai üzletember, a Wal-Mart üzletlánc alapítója

Ez az idézet onnan jutott eszembe, hogy naponta hallgatom a rádióban az allergia-szezon körüli felhajtást, ahogy megszokott az a nátha-szezonból, az influenza-szezonból, vagy a frontok közeledtével (azaz minden második nap). Én pedig minden egyes ilyen hír hallatán megjegyzem magamban: köszönöm, de én nem veszek részt benne.

Természetesen nem állítom, hogy az emberek egy bizonyos hányadánál ezek nem valós, komoly problémák. De biztos vagyok benne, hogy vannak olyanok, akiknek csupán a külső jelzések (média, az emberek sopánkodása a tömegközlekedési eszközökön, stb.) juttatják eszükbe, hogy ó, valóban, nekem most rosszul kell éreznem magam. Az én allergiám és náthám például általában olyan keretek közt mozog, amire már nyugodtan szedhetnék gyógyszert, ha akarnék, de ha nem akarok, egy kis odafigyeléssel (vagy épp oda nem figyeléssel) teljesen elfogadható, átlagos keretek közt tudom tartani a közérzetemet. Nem arról van szó, hogy nincs eldugulva az orrom, nem tüsszögök, nem ég a szemem. Egyszerűen úgy döntök, hogy nem csinálok ebből problémát.

Félreértés ne essék: véletlenül sem bíztatok senkit arra, hogy egészségügyi problémáival ne forduljon orvoshoz, ne fogadja el a gyógyszert, ne kúrálja magát. De ne feledkezzünk el az emberi agynak arról a fantasztikus tulajdonságáról sem, ami puszta hittel és akarattal elképesztő keretek között tudja erre vagy arra befolyásolni az ember közérzetét és valós egészségi állapotát. Ne essünk abba a hibába, hogy egy mezei tüsszögést hihetetlen mértékű kórrá duzzasztunk a fejünkben, elhagyjuk magunkat, önsajnálatra és panaszkodásra ragadtatjuk magunkat, csupán azért, mert engedünk a média és a környezetünk negatív hatásainak, a szándékolt vagy akaratlan pánikkeltésnek. Helyette tegyünk meg mindent, ami az egészségünk szempontjából szükséges és elérhető, ide értve az orvosi javallatot, a kezeléseket, de a pozitív hozzáállás gyógyító képességét is.

Úgyhogy én emelem kalapomat Sam Walton úr előtt, és részemről úgy döntök: világválság, nátha-szezon, influenza-szezon, allergia-szezon – én nem veszek részt benne.

Hírdetés

Úgy döntöttem, nem veszek részt benne” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Ó, ez nekem pont aktuális! :)
    Most olvasom Silva agykontrollos könyvét, és abban ő is leírja, mennyire fontos az ember hozzáállása a betegségekhez. Ismerek nem egy olyan embert, akiket a szüleik úgy neveltek, hogy minden apró “bajra” odafigyeljenek a testükkel kapcsolatban. Ez néha jó is lehet, ugyanakkor nem értem, egy egyetlen napig tartó náthából miért kell ügyet csinálni, és miért töri valaki a fejét azon fél napon keresztül, hogy vajon a fagyitól vagy az éjjel nem becsukott ablaktól tüsszentett-e. Persze, más a komoly, napokig tartó betegség, de pl. az ilyen apróságokra sokkal egyszerűbb nem is figyelni. Uff. :)

    • Persze, figyelni kell magunkra. De örülök, hogy egyetértesz abban, hogy magunknak ártunk, ha a bolhából elefántot csinálunk…

      Hú, olvasod az agykontrollos könyvet? Majd mesélj! :) Kíváncsi vagyok a véleményedre. (Bár nekem igazából szükséges volt a tanfolyam, hogy igazán el tudjam sajátítani a dolgokat, bár nem is fektettem bele túl sok energiát, hogy könyvből megtanuljam… Minden esetre ha valami kérdésed van, szívesen állok rendelkezésedre! :)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s