Erősítsd meg a céljaidat!

Ditta kérte, hogy írjak bővebben a pozitív megerősítésekről és arról, hogyan támogathatjuk céljainkat pozitív megerősítésekkel.

Az ember általában hajlamosabb azt figyelni, mit rontott el, miben gyengébb, mit nem akar, mitől fél. Ez kiindulási alapnak megfelelő, de csak akkor, ha át tudjuk formálni annak megfogalmazásává, hogy miben és milyen fejlődést akarunk elérni, mi az, amire vágyunk.

Mind ismerjük azt a tréfát, amikor azt mondjuk: ne gondolj a szürke elefántra. Ezek után természetesen ki sem tudjuk verni a fejünkből. Miért? Mert a “nem” szó önmagában nem változtat azon, hogy agyunknak egyetlen feldolgozható képet, egyetlen megragadható információt adtunk: a szürke elefántot. Nem fogjuk tudni kiverni a fejünkből addig, amíg meg nem mondjuk, mire gondoljon helyette.

A szürke elefánt egy ártalmatlan példa, azonban ugyanez történik, amikor egy sürgős találkozóra menet azt mondogatjuk magunknak: nem akarok elkésni, nem akarok elkésni, ezzel pedig teletömjük agyunkat a késés képeivel, és zaklatott, negatív lelkiállapotba sodorjuk magunkat, ügyetlenné válunk, és olyan hibákba hajszoljuk magunkat, amelyek valóban hátráltatnak minket és a késést szolgálják.

Ezért fontos, hogy amikor agyunkat ellátjuk megerősítésekkel (amik lehetnek általánosak vagy konkrét célokhoz kapcsolódóak), azokat pozitív formában fogalmazzuk meg. Hogy még inkább agyunk nyelvén beszéljünk, ne csupán szavakat, de képeket, érzelmeket, hangokat, érzeteket is társítsunk megerősítéseinkhez, mert így még erősebben fogják kihegyezni tudatalattinkat céljaink megvalósítására.

Mik a pozitív megerősítések szabályai?*

Egyes szám első személyben beszéljünk.
Helytelen: Az emberek csinosnak látnak.
Helyes: Élvezem, hogy fitt és csinos vagyok.

Fogalmazzunk jelen időben.
Helytelen: Egyszer lesz egy Macbook Air notebookom.
Helyes: Boldogan használom a Macbook Air notebookomat.

Használjunk kijelentő módot tagadás helyett.
Helytelen: Már nem félek a repüléstől.
Helyes: Élvezem a repülést.

Fogjuk rövidre.
Helytelen: Élvezem, hogy miután visszanyertem 65 kilós ideális súlyomat, újrahordani tudom régi ruháimat, és sokkal
csinosabbnak, egészségesebbnek érzem így magam.
Helyes: Fittnek és csinosnak érzem magam így 65 kilósan.

Legyünk konkrétak.
Helytelen: Örömmel használom az új notebookomat,
Helyes: Örömmel használom az új Macbook Air notebookomat.

Használjunk aktív cselekvésre utaló igéket.
Helytelen: A kommunikációm nyílt és őszinte.
Helyes: Nyíltan és őszintén beszélek.

Használjunk legalább egy dinamikus érzelemre utaló szót.
Helytelen: Tartom az ideális 65 kilós testsúlyomat.
Helyes: Fürgének és fittnek érzem magam így 65 kilósan.

Megerősítésünk ránk vonatkozzon, ne másokra.
Helytelen: Boldogan nézem, ahogy Péter rendet rak maga után.
Helyes: Örömmel tölt el, hogy őszintén és és nyíltan beszélek Péternek a szükségleteimről és vágyaimról.

Tegyük hozzá: vagy valami jobbat.
Például: Boldogan élek a gyönyörű, Alpokra néző villámban, vagy valami jobb helyen.

*(A pozitív megerősítések szabályait Jack Canfield: A siker alapelvei című könyvéből emeltem ki.)

Hogyan rendelj pozitív megerősítéseket céljaidhoz?

1. Határozz meg egy célt! Ha úgy könnyebb, írd le előbb, mitől tartasz, mit nem akarsz, majd fordítsd az ellenkezőjére.
2. Képzeld el azt a csodás állapotot, hogy céljaid már teljesültek. Éld át, érezd át, milyen volna, ha elérnéd célodat. Írd le összefüggő, jelen idejű kijelentő mondatokban (mintha már valóban megtörtént volna), milyen érzés, mit értél el, miben változtál, milyen az életed ebben az áldásos állapotban.
3. A leírásod állításait formáld át a fenti szabályok szerint, ahol szükséges.

Lássuk, hogyan működik!

A bloggal kapcsolatos célokat és pozitív megerősítéseket szeretnék megfogalmazni.

1. a. Mitől félek, mit nem akarok? – Félek, hogy a blogra fordított idő kidobott idő lesz, hogy a blogom elveszik a blogok tengerében és sosem válik igazán sikeressé, népszerűvé. Nem akarom, hogy a blogom jellegtelen és haszontalan maradjon.
1. b. Mit akarok? – Egy hasznos, érdekes, minőségi blogot szeretnék vezetni, amivel segítek az embereknek kiteljesedni, támogatom saját személyes fejlődésemet, és anyagi hasznot is elérek vele.
2. Hogyan képzelem el, milyen volna, ha már elértem volna célomat? – Szeretek írással foglalkozni, és jó érzés, hogy ez tölti ki a napjaimat. A blogom népszerű, és sok embernek (beleértve magamat is) segítek boldogabbá, teljesebbé válni, elérni céljaikat és kifejezni kreativitásukat. A blogom és a hozzá kapcsolódó tevékenységeim (pl. könyvírás) stabil és megbízható jövedelmet biztosítanak nekem és állandó sikerélményekkel látnak el. Megtaláltam saját hangom, amivel közvetlen, bizalmas kapcsolatot építettem ki olvasóimmal, és olyan értéket hoztam létre, amire büszke
lehetek.
3. Pozitív megerősítéseim: Boldoggá tesz, hogy a blog- és könyvírás tölti ki mindennapjaimat. Több mint elegendő időm, energiám és pénzem van mindarra, ami számomra fontos. A blogom sikere által teljesebbé, boldogabbá és gazdagabbá válok. Közvetlen, bizalmas hangon kommunikálok olvasóim felé. Büszke vagyok rá, hogy a blogommal értéket hoztam létre.

Hogyan alkalmazd pozitív megerősítéseidet?

Ha sikerült kialakítanunk pozitív megerősítéseinket, ismételjük kitartóan megerősítéseinket. Olvassuk fel vagy mondjuk el magunknak napjában legalább egy-három alkalommal. Kaphatóak általános pozitív megerősítéseket tartalmazó hanganyagok (én a Gazdagodj! CD anyagát hallgatom rendszeresen), de ugyanígy készíthetünk saját hanganyagot saját, személyre szabott pozitív állításainkkal.

Hírdetés

Erősítsd meg a céljaidat!” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Biztosan jók ezek a pozitív megerősítések, szerintem én is összeírok majd párat, és kanyarítok belőlük egy bejegyzést. Vagy ha mást nem, elküldöm neked, mert kíváncsi vagyok a véleményedre. :) Örülök a blogos példádnak, mert így sokkal jobban értem már, mire is gondoltál/gondolt a másik író. Köszönöm! :)

  2. Visszajelzés: Meditáció kezdőknek, lépésről lépésre – 3. rész « Kincsesfüzet

  3. Visszajelzés: Önkorlátozó hiedelmek « Kincsesfüzet

  4. De jó! ez egy nagyon hasznos bejegyzés, pont most akartam összeszedni magamnak pozitív megerősítéseket, de így sokkal könnyebb lesz jól csinálni.
    Köszi! :)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s