Motivációs csoport

Bár sikerünk kulcsa elsősorban magunkban van, a hozzáállásunkban, a hitünkben, a megtett erőfeszítéseinkben, mégis nagyon sok múlik a minket körülvevő embereken is. Egy negatív, mérgező közeg visszahúz minket, míg ugyanilyen sokat segíthet céljaink elérésében, ha segítő, motiváló, pozitív emberekkel vesszük körül magunkat.

Gyűjtsünk magunk köré motivációs csoportot!

Gyűjtsünk össze néhány olyan embert (lehet akár csak egy is), akik osztozni szeretnének a sikerért megtett erőfeszítésekben. Ügyeljünk, hogy olyan emberek legyenek, akik hajlandóak elkötelezni magukat a pozitív szemlélet mellett, és persze ugyanezt várjuk el magunktól is. Motivációs csoportot keresünk, nem pedig panasz- és pletyka klubot szeretnénk alapítani.

Mit tehetnek egy motivációs csoport tagjai egymásért?

Heti célok

Szalay Ádám Sikerkód tanfolyamán tanultam a következő módszert. Jelöljük ki a hét egy napját, és ezen napon minden héten a csoport minden tagja írja össze a céljait az elkövetkező hétre vonatkozóan, majd küldje körbe a csoport tagjai között egy kör-emailen. Jövő héten aztán, a következő heti célok kijelölésével együtt, számoljunk be arról is, mely célokat sikerült teljesítenünk és melyeket nem. Ha egy teljesítetlen céllal találkozunk, ne vádaskodjunk, de kérdezzünk rá: hajlandó vagy ismét elköteleződni a célod mellett? Azzal, hogy megosztjuk céljainkat és beszámolunk teljesülésükről, átláthatóvá tesszük magunkat és motivációt kapunk azok teljesítésére. Ezen kívül felemlő érzés osztozni abban, ahogy mások teljesítik céljaikat.

Konzultáció

A következő javaslat Jack Canfield és Janet Switzer: A siker alapelvei c. könyvéből származik. A céljaink kijelölésén túl néha szükségünk van arra, hogy egy-egy ötletünket vagy kérdésünket megvitassuk másokkal, visszajelzést vagy javaslatot kérjünk. Havonta egyszer gyűljünk össze motiváló csoportunkkal (ha megoldható, személyesen, ha nem a technika segítségével, telefonon, skype-on, stb), és szánjunk egymásra legalább egy órát. Kezdjük a szeánszot egy rövid közös meditációval, ami segíti az egymásra hangolódást és a pozitív, produktív tudatállapotba kerülést. Ezután osszuk el a rendelkezésre álló időt – ha valaki időigényesebb témát hozott, és mindenki egyetért, a rendelkezésre álló idő egyenlőtlenül is elosztható a csoport tagjai között. Ha az alkudozás sikerrel lezárult, egyenként vezessük fel és vitassuk meg a kérdéseket. Az összejövetelt zárjuk rövid meditációval.
(Ha valamiért nem vagyunk kibékülve a meditációval, helyettesíthető hála-körrel vagy siker-körrel is: mindeki soroljon fel egy vagy több pozitív élményt, ami aznap esett vele, vagy valamit, ami miatt büszke és elégedett.)

Hallgatás-gyakorlat

A következő ötlet Peter Kline: Zseninek születtünk c. könyvéből származik. Gyakran már az is hasznos megoldási módja egy problémának, ha egyszerűen lehetőségünk van nyugodt környezetben, szabadon kibeszélni magunkat, és saját gondolataink hangos rendszerezése mellett megtalálni a megoldást. A következő gyakorlat elsősorban párban gördülékeny, de csoportban is megoldható. Jelöljünk ki egy kellően hosszú időt (negyed órát, fél órát, egy órát, ha szükséges), és egyszerűen hagyjuk a másikat beszélni anélkül, hogy egy szót is szólnánk, vagy akár hümmögéssel, dünnyögéssel véleményt nyilvánítanánk. A gyakorlatot végezhetjük úgy, hogy egy adott alkalommal egymás után sorra kerül mindkét fél (például egy nagy séta során odafelé az egyik, visszafelé a másik fél beszél), de úgy is, hogy egyik alkalommal egyik, másik alkalommal másik fél kerül sorra. Haszontalan gyakorlatnak tűnik, különösen, ha beszélgető (vagy inkább hallgató) partnerünkkel külön városban élünk és telefonon tartjuk a kapcsolatot. De néha valóban csak arra van szükségünk, hogy meghallgassanak, és egy távolsági hívás még mindig olcsóbb, mint egy terapeuta vagy tanácsadó órabére.

Hírdetés

Motivációs csoport” bejegyzéshez ozzászólás

  • Sajnos nem. Volt, aki már az első héten lemorzsolódott, de a többiek is csak akkor jelentkeztek, ha én írtam nekik. Amikor anyukám meghalt és hetekig nem volt erőm arra, hogy másokat motiváljak, akkor teljes csend lett a csoportban, senki nem jelentkezett. Így úgy döntöttem, hogy lezártnak tekintem a dolgot, mert nem volt meg benne az a kölcsönösség, amit vártam volna. Így egy darabig magányos farkas voltam, most pedig Dittával, akivel már régről ismerjük egymást, úgy döntöttünk, ezt is bevesszük a barátságunkba. :)
   Nálad mi a helyzet? Ti tartjátok a kapcsolatot, működik a dolog?

   • Akkor az érzés ismerős :) “én vagyok a mozgató-rugó” effektus.
    Az alaptanfolyami és a platinumi csoportomnak is van 1-1 levelezőlistája.
    Az alaptanfolyami csoporban 4-en vagyunk, havonta vagy 2 havonta, attól függően, hogy hogy vagyok itthon Miskolcon, összeszervezem a találkozót.
    A platinumos csoportban 5en vagyunk. 2-en lemorzsolódtak, 3-man tartjuk a frontot. Hetente csinálunk egy skype-os konferencia beszélgetést, megosztjuk a tapasztalatokat, sikereket, célokat. Meg persze támogatjuk noszogatjuk egymást.
    Pont tegnap mondta a másik két fő, hogy én tartom a csoportban a lelket, azzal, hogy különböző anyagokat, könyveket, cikkeket, hanganyagokat küldök nekik, meg úgy a lelkesedésem a levelekből őket is inspirálja.
    De néha már terhesnek érzem, hogy nekem kell noszogatni, tényleg sokszor bővel elég magamat szinten tartani.
    Annyi előnyöm és nagyobb belelátásom van a többiekhez képest, hogy én agykontrollt is végeztem, és a kettő remekül kiegészíti egymást tényleg.
    Részvétem Édesanyád miatt. Az viszont nagyon jó, hogy most már van valaki akivel ilyen irányban is tudsz fejlődni.
    Csúnya szóval élve, én pont most cserélem le a baráti körömet, legalábbis próbálkozom, mert nagyon visszahúznak a negatív dolgaikkal, a céltalanságukkal, a túlságosan erőltetett élj a mának hozzáállásukkal.
    Most augusztus végén lesz egy Platinumos találkozó, ahol az összes Platinumot végzett aki tud ott lesz. Igazából én csak Ádámék miatt várom nagyon. :) :) :)
    Amúgy nagyon tetszik a blogod. Amikor én a sajátomat indítottam, akkor én is valami hasonlót terveztem, de végül tök más lett. :D
    De élvezem olvasgatni, és újra tudatosítani amit itt-ott megtanultam. :) ;)

   • Nagyon köszönöm, örülök, hogy tetszik a blog! Remélem, hogy a jövőben is változatlan intenzitással tudom vinni – a következő egy év nem kevéssé lesz zsúfolt, a munka mellé jön a szakdolgozat írás, diplomázás, esküvőszervezés is. Gondolkodtam is rajta, biztosan jó-e most belevágni a blogba, ha komoly szándékaim vannak vele, de úgy döntöttem, nem éri meg halogatni. Ha már egyszer megtaláltam, mi az, ami felé a szívem húz, akkor jobb nekikezdeni. :)

    A Platinum tanfolyamot hasznosnak tartod? Mit adott az alaphoz képest? Agykontroll Ultrán is voltál? Ha igen, ugyanez a kérdés áll. :)

    Sok sikert a baráti kör rendezéséhez!

   • Kitartást! Menni fog – össze tudod egyeztetni a dolgaidat és a blogot! Hasznos, és ha kikapcsol és feltöltődsz benne, akkor abba ne hagyd! Az olvasóid miatt se! ;)
    A Platinumot is nagyon élveztem. Mélyebb meditációk, ha jól emlékszem a 2 nap alatt 4 vagy 5 meditáció is volt…olyan szinten sikerültek, hogy kettőnél el is sírtam magam, a belülről feltörő megkönnyebbüléstől.
    A 9 környezetet részletezte ki – ehhez volt egy teszt is hogy a különböző környezeteknél 10 kérdésből hány pontod lesz, tehát hol tudsz még fejleszteni magadon. Az ötös szabály. A siker 10 lépése. Szenvedély teszt! Meg kaptunk egy CD-t amit minden nap hallgatok. Egy különleges hanganyag, mert egyszerre 3-an beszélnek benne folyamatosan, tehát nem érted igazán, hogy mit is mondanak, de nem is lényeg, mert a tudat alattidra kell, hogy hasson.
    Ultrán még nem voltam. Legközelebb decemberben lesz, de arra a vizsgaidőszak miatt nem tudok menni. Egyszer azért azt is el szeretném végezni. Amúgy ott legfőképp a gyógyítás van a központban. De például ott csinálják a vízprogramozást is. :)

   • Köszi a tapasztalatokat! Meg a bíztatást is. Igyekezni fogok, és mindent megteszek azért, hogy erre az évre dicsőséges időszakként hivatkozassak később. :)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s