Sikerkód

“A siker nem más, mint egy bárki által megtanulható viselkedési forma” – írja a Sikerkód honlapján Szalay Ádám, a TV2 Napló című műsorának szerkesztője, a népszerű Sikerkód tanfolyamok oktatója. Vajon valóban így van? Akár mi is elsajátíthatjuk a siker titkát? És mi is tulajdonképpen a siker?

20120719-001052.jpg

Sokan egészen biztosan csak legyintenek: “ugyan már, a siker vagy a balszerencse csupán rajtunk kívül álló tényezők függvénye”. De ez nem így van. Tapasztalataink nem csupán attól függnek, hogy mi történik az életünkben, hanem attól is, hogy hogyan reagálunk ezekre az eseményekre. Egy lekésett vonat az egyik embernek egy kétségbeejtő balszerencse, a másiknak egy ajándék óra, amit olvasgatással tölthet. A történésekre nem mindig van ráhatásunk, de reakcióinkat, és ezáltal végső soron a tapasztalatainkat a hozzáállásunk határozza meg, azaz mi magunk döntünk róluk. A sikerhez vezető első lépcsőfok ennek felismerése.

A hozzáállás az egyik szükséges tulajdonsága a sikeres embernek, egy másik pedig a tisztánlátás, a céltudatosság. “Gondolj csak bele, ha beülsz egy kávézóba, még ott is segít a tisztánlátás.” – írja a Sikerkód honlapján Szalay Ádám. – “Pontosan tudod, mit akarsz rendelni. Nem azt mondod a pincérnek: nézze, én nem szeretem a zöld teát, utálom a koffeinmentes kávét és ki nem állhatom a kakaót. Nem bízod rá a választást, nem várod el tőle, hogy a „mit nem szeretek” körülírásából kitalálja, mit akarsz, hanem kérsz egy presszókávét tejszínnel, mert azt akarod megkapni. Az életünkben arra kell koncentrálnunk, ami tetszik, amit akarunk, ahhoz, hogy megkaphassuk.”

Az agy célkövető voltát a pszichológiaprofesszorom azzal a példával illusztrálta, hogy ha egy hosszú utcán tíz különböző embert küldünk végig, azok tízféleképpen fogják leírni az utca képét, attól függően, milyen tudatos és tudattalan gondolatok forognak a fejükben épp akkor. Ennek oka az, hogy az agyat túl sok inger éri ahhoz, hogy azokat szelektálás nélkül feldolgozza és tudatossá tegye. Ezért aki éhes, az a pékségeket fedezi fel az utcán, aki unalmas este elé néz, az a szórakozóhelyeket és a kifüggesztett programajánlókat látja meg, akinek pedig még nincs ruhája az esti bulihoz, az divatüzleteket talál. Agyunk ezt a szelekciós tevékenységet állandóan végzi, ezért is fontos, hogy mindig ellássuk megfelelő célokkal.

20120719-000614.jpg

Hogyan fogalmazhatjuk meg hatékonyan ezeket a célokat, hogyan mondhatjuk el ezt “agyunk nyelvén”? Ehhez nem árt tudni, hogy agyunk tulajdonságainak manapság csak egy részét tartjuk fontosnak és csak arra trenírozunk kiskorunktól, főleg a verbális és logikai képességekre. Azonban annál hatékonyabban tudunk agyunknak munkát adni, minél többféle csatornán fogalmazzuk meg számára üzenetünket. Ennek módja nem más, mint a manapság kissé lebecsült ábrándozás, képzelet: lássuk lelki szemeinkkel, halljuk lelki füleinkkel, érezzük a bőrünkön, éljük át minél intenzívebben gondolatban a cél elérését. A képzelet, ha céltudatosan alkalmazzuk, remek eszköz agyunk “hangolására”.

Ezekhez hasonló általános gondolatokat, de konkrét ötleteket, módszereket is olvashatunk Szalay Ádám Sikerkód oldalán, az ott elérhető blogbejegyzésekben és ingyenes leckékben.

Néhány praktikus ötlet ízelítőül:

– Céllista – írj egy 100 pontos listát a céljaidról, amik “irányba állítják” az agyadat!

– Gondolat-nagytakarítás – figyeld meg, mit gondolsz magadról, és az énképedet gyengítő, destruktív gondolatokat egyszerűen hagyd el, vagy ha szükségesnek látod, cseréld konstruktívabbra!

– Kérj és megadatik – egy sikeres ember sem jutott úgy a csúcsra, hogy mások ne segítették volna az előrejutását, azonban ahogy mondani szokás, néma gyereknek anyja sem érti a szavát, tehát: tanulj meg kérni!

– Siker-napló – vezess naplót a sikereidről, akár naponta is, a legkisebbektől kezdve!

– A siker jutalma – ne csak hajtsd a mókuskereket, jutalmazd meg magad, ha elértél valamit, bármilyen kicsinységgel!

– Levél Istennek – ha vágysz valamire, írj levelet Istennek, küldj egy megrendelőlapot az univerzumnak! (Természetesen ne várd, hogy a válasz ajánlott levélben érkezik vagy csomagban kihozza a DHL – a céllistához hasonlóan ez is elsősorban neked magadnak segít tisztába kerülni az elvárásaiddal.)

Itt csak egy rövid ízelítőt olvashattál a Sikerkódról. Hasznos cikkek várnak rád, építő gondolatokkal és mindennapi siker-praktikákkal a Sikerkód honlap blogbejegyzéseiben (http://sikerkod.hu/?p=blog) A Sikerkódot a Facebookon is követheted (http://www.facebook.com/sikerkod). Sikerkód tanfolyamokról bővebb információ szintén a honlapon olvasható (http://sikerkod.hu/?p=tanf). Ha nem szeretnél pénzt költeni, mégis szeretnél néhány sikerleckét kapni útravalóul, iratkozz fel az ingyenes sikerlecke-sorozatra (http://sikerkod.hu/?p=sikerlecke)!

“A sikeres élet titka abban rejlik, hogy helyesen határozd meg a céljaidat és tegyél is értük minden nap.” – olvasható a Sikerkód honlapján. Te már tudod, mikor mondhatnád magad sikeresnek, és tettél már valamit ma ezért?

Remélem, hasznos gondolatokat tartalmazott számotokra ez a rövid cikk, és mi mást is kívánhatnék így a végén, mint SOK SIKERT!

20120719-000621.jpg

Képek:

http://presentoutlook.com/wp-content/uploads/2009/08/diary-writing.jpg

A cikk eredetileg a Töviskapu Magazinban jelent meg.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s